Ga terug naar overzicht

Defensie oefent met bambi-bucket bij de Lek Tull en ’t Waal

Inwoners van Schalkwijk en Tull en ’t Waal zal het niet zijn ontgaan: het gebulder van een Defensie helikopter die tientallen rondjes vliegt in de omgeving van de Lek. Het betreft een oefening waarbij de bemanning ervaring opdoet met de bambi-bucket. 

De bambi-bucket wordt gebruikt bij de bestrijding van natuurbranden. Het is een grote zak die onder de helikopter hangt en in bijvoorbeeld een rivier  gevuld wordt met water. Tijdens de oefening wordt het water op een andere plek weer in de Lek gedropt. 

Vandaag vliegt er een Cougar helikopter in het gebied. De bambi-bucket die deze helikopter draagt heeft een maximale capaciteit van 2500 liter. Defensie kan ook een Chinook helikopter inzetten voor de bestrijding van natuurbranden, die kan een bucket van maar liefst 10.000 liter tillen. 

Door de toename van droogte, als gevolg van klimaatverandering, zal de kans toenemen dat vaker een beroep wordt gedaan op de inzet van de blushelikopters van Defensie. Vorige maand deelde Defensie nog een item over het bestrijden van de natuurbrand bij De Peel: https://www.youtube.com/watch?v=djTvZvrEseo